Blog

Google luistert mee met privégesprekken


Onlangs is er aan het licht gekomen dat Google meeluistert naar gesprekken die opgenomen zijn via zijn virtuele assistent Google Assistant. Deze assistent maakt gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) om instructies beter te interpreteren via de smartphone of via externe hardware.

De audiofragmenten worden door partners van Google geanalyseerd en omgezet naar tekstdocumenten om deze daarna te voeden aan het AI-systeem. Normaal gezien kunnen deze toestellen alleen maar opnemen als er een bepaalde zin wordt gezegd zoals "Okay Google" of "Hey Alexa" maar nu is gebleken dat deze systemen ook vaak beginnen opnemen zonder de opdracht mee te geven, dus ongevraagd.

Uit een rapportage van VRT is gebleken dat na het beluisteren van een 1000-tal opnames er 153 opnames gevonden zijn die "accidenteel" werden opgenomen. Hierbij stellen wij ons toch wel vragen over de privacy van de mensen die zo een toestel in huis hebben. Zo staat er in de privacy policy van Google geen enkele vermelding dat er derde partijen worden gebruikt voor het verwerken van deze opnames en ook niet dat er opnames ongevraagd gemaakt worden.

Wij helpen jullie graag om systemen nog beter te gaan gebruiken. Hieronder enkele acties waarmee je kan controleren of Google opnames van u bezit en hoe u deze functionaliteit kan uitschakelen.

Voorkom dat Google kan meeluisteren via onderstaande tips


1) Schakel de opnamemogelijkheid uit

De allerbeste tip die wij hier bij S-IT kunnen geven om te voorkomen dat er iemand meeluistert is simpelweg het uitschakelen van het doorsturen van opnames.
Door één klik op de knop kan u er voor zorgen dat de opgenomen bestanden niet worden gedeeld met Google. Hiervoor moet u naar de volgende pagina surfen: myaccount.google.com/activitycontrols/audio en daar het blauwe schuifknopje naar links schuiven.Als u een Google Home-luidspreker heeft of de Google Assistent-app gebruikt op uw smartphone zal u vrijwel zeker zien dat het knopje naar rechts staat geschoven, waardoor de “Spraak- en audioactiviteit” ingeschakeld is.
Als u de luidspreker of de app installeert, heeft Google u eerst gevraagd of u uw apparaatgegevens wil delen én of “spraak- en audioactiviteit” ingeschakeld mag worden.

2) Verwijder de oude opnames

Indien u de opnamemogelijkheid hebt uitgeschakeld zoals beschreven in stap 1, dan is uw privacy al beter beschermd maar is het nog niet helemaal in orde.
U heeft namelijk enkel de opnamemogelijkheid op pauze gezet, Google heeft nog altijd toegang tot uw oudere opnames indien die er geweest zijn.
Via de volgende pagina myactivity.google.com/item?restrict=vaa krijgt u een overzicht van alle opnames die Google heeft van uw toestellen.Zoals te zien op de afbeelding zijn er enkele fragmenten opgenomen. Het is mogelijk om fragment per fragment te verwijderen via de drie bolletjes ofwel de opnames van een bepaalde dag te verwijderen via het prullenbakje.

3) Schakel de microfoon uit

De meest hardnekkige manier om een halt toe te roepen aan het capteren van audiofragmenten is het uitschakelen van het toestel via de microfoonknop. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat het toestel niet meer zal reageren op "Okay Google".Door opnieuw op de microfoonknop te drukken kan u de functionaliteit hervatten.


Laatst aangepast op 12/07/2019 om 12.30