Blog

Bescherm jouw Instagram account!


Facebook heeft recentelijk een oplossing voorzien voor een kritiek probleem waarbij hackers, zonder tussenkomst van de gebruiker, toegang kunnen krijgen tot diens Instagram account. Meer uitleg hierover is terug te vinden op https://thehackernews.com/2019/07/hack-instagram-accounts.html.

Er zijn nog kwetsbaarheden waar momenteel een oplossing voor gezocht wordt en er zullen altijd andere, nieuwe, kwetsbaarheden ontdekt worden. Maar hoe kan jij, als eindgebruiker, de kans dat jouw account gehackt wordt verlagen? Door gebruik te maken van "two-factor authentication" (2FA) of "multi-factor authentication" (MFA).

2FA is een beveiligingsmechanisme waar je behalve een gebruikersnaam en een wachtwoord, ook een speciale code moet invullen om toegang te krijgen tot jouw account. Deze code wordt gegenereerd op jouw smartphone. Dat wilt zeggen, wanneer iemand ongevraagd toegang wil tot jouw account terwijl je zelf niets doet, die persoon de code van jouw smartphone nodig heeft om te kunnen inloggen.

Methodes om jouw instagram account te beschermen

Er zijn twee methoden om jouw Instagram account te beschermen, minstens één hiervan is nodig om 2FA te bekomen.

 1. Een SMS die de speciale code bevat; telkens je moet inloggen op jouw account zal je een SMS ontvangen met een code. Ook wanneer iemand anders probeert in te loggen zal je dit ontvangen. Wanneer je dit ontvangt, dan raden wij aan om jouw wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen.
 2. Een code gegenereerd door een externe verificatie-app; met deze methode zal je geen meldingen ontvangen maar moet je de app openen om de code op te vragen en in te geven. Iemand anders die toegang probeert te krijgen tot jouw account heeft deze code nodig. Tenzij jouw smartphone bij de hacker ligt, zal hij of zij dus geen toegang krijgen tot jouw account.

Wat als je jouw smartphone niet meer hebt of deze is verloren geraakt? Dan zijn er nog steeds herstelcodes ter beschikking om alsnog toegang te krijgen tot jouw account. Bewaar deze op een veilige plaats. Lees verder en leer hoe je 2FA kan instellen om jouw Instagram account beter kan beveiligen. Deze instructies staan ook op de help pagina van Instagram ( https://help.instagram.com/566810106808145)

Methode 1: Instellen SMS berichten voor 2FA

 1. Open Instagram en ga naar je profiel en tik rechtsboven op het icoontje met de drie streepjes
 2. Tik vervolgens op het icoontje met het tandwiel om de instellingen te openen
 3. Tik dan op Beveiliging en vervolgens op Tweestapsverificatie
 4. Tik op 'Aan de slag'
 5. Tik op de slider naast Sms-bericht.
 6. Is er nog geen telefoonnummer toegevoegd aan jouw account, dan wordt je gevraagd om er één op te geven. Klik op volgende na het ingeven van jouw telefoonnummer.

Methode 2: Instellen verificatie-app voor 2FA

Hou je smartphone bij de hand met een verificatie-app reeds geïnstalleerd zoals Google Authenticator.

 1. Open Instagram en ga naar je profiel en tik rechtsboven op het icoontje met de drie streepjes .
 2. Tik vervolgens op het icoontje met het tandwiel Instellingen
 3. Tik dan op Beveiliging en scrol omlaag en kies voor Tweestapsverificatie
 4. Tik op 'Aan de slag' als je tweestapsverificatie nog niet hebt ingeschakeld
 5. Tik op de slider naast Verificatieapp en volg de instructies op het scherm
 6. Voer de bevestigingscode van de verificatieapp van de derde partij in om het proces te voltooien, bv. Google Authenticator

Graag meer info gewenst over 2FA of andere zaken omtrent ICT? Aarzel niet ons te contacteren via het mailadres info@s-it.

Laatst aangepast op 15/07/2019 om 21:00