Blog

Own IT!


De digitale voetafdruk, we weten allemaal wat het is maar we gaan er verder niet op in. Begrijpen we wel hoe groot onze digitale voetafdruk is? Hoeveel informatie we delen?

Sociale media zoals Facebook en Twitter maar ook andere, beïnvloeden onze privacy... onze online privacy. We laten heel wat achter op het Internet en we gebruiken hier heel wat middelen voor. Het heeft daarenboven geen zin om dit tegen te gaan want uiteindelijk brengt het heel wat comfort met zich mee. Termen zoals BYOD (= Bring Your Own Device), IoT (= Internet Of Things) en Smart Technology zorgen hier voor. Daarom is het veel belangrijker om te weten HOE we hiermee moeten omspringen.

Own IT!

Begrijp uw digitale voetafdruk

Tracht aan de hand van onderstaande en eenvoudige tips veiliger het Internet te gebruiken!

  1. Doe steeds een privacy check. Denk aan locatiebepaling en andere persoonlijke bezigheden. Iemand met slechte bedoelingen gaat net hiervan gebruik maken. Gegevens van jouw identiteitskaart, rijbewijs, specifieke persoonlijke informatie, hou je al zeker voor jezelf.
  2. Veel connecties hebben kan interessant zijn maar tracht het te beperken tot diegene die je kent en vertrouwt. Zoekt er iemand toenadering en je vertrouwt het niet: verwijder en negeer! Phishing komt nog veel te vaak voor.
    Maar programma's kunnen op de achtergrond nog steeds werken. Kijk daarom goed na welke toestemming de app of het programma nodig heeft. Ga niet altijd akkoord. Dit geldt ook voor apps of programma's die je nog moet installeren. Doe dit alleen als je de bron vertrouwt!
  3. Vergrendel steeds jouw toestel wanneer je het niet gebruikt. Enkele minuten is voldoende om een schat aan informatie te verkrijgen. Vergeet ook jouw toestel niet want eenmaal dat gestolen is, is er meer tijd om het toestel te kraken en persoonlijke informatie te verkrijgen! Zorg er dus steeds voor dat het goed beveiligd is!
  4. Verbind niet altijd automatisch met draadloze netwerken of met andere bluetooth devices. Schakel connectiviteit opties uit en kies bewust welke je zal gaan gebruiken. Cybercriminelen gebruiken deze verbindingen om toegang te verkrijgen tot jouw toestel. Als je dan verbinding maakt, zorg dan dat je weet waarmee je verbinding maakt. Vraag bv. op reis aan de receptie naar het Wi-Fi wachtwoord en dubbelcheck met de receptie of je verbinding maakt met het juiste netwerk. Een eigen hotspot maken via 4G is meestal een beter alternatief dan gratis Wi-Fi. Let er op dat je surft op websites via HTTPS.
  5. En als laatste tip: beheer je wachtwoorden. Wees creatief en inventief maar zorg dat het niet logisch is voor een cybercrimineel. Gebruik ook telkens een ander wachtwoord en niet altijd hetzelfde. Gebruik hiervoor een 'password manager', zodat je het wachtwoord niet kan vergeten. Maar bovenal: gebruik MFA of Multi-Factor Authentication!


Onthou vooral dit: op het Internet is er geen knop 'verwijderen'. Het wilt niet zeggen omdat je iets hebt verwijderd, dat iemand anders het daarom nog niet heeft gezien of het heeft opgeslagen.

Hou uw data veilig en neem regelmatig back-ups en hou alles up2date zodat de kwetsbaarheden niet uitgebuit kunnen worden.

#BeCyberSmart

Graag meer info gewenst over dit onderwerp of andere zaken omtrent ICT of privacy? Aarzel niet ons te contacteren via het mailadres info@s-it.be

Laatst aangepast op 08/10/2019 om 14:00